Aproximativ 10 % din populația globului prezintă afecțiuni tiroidiene. Deși există tratamente medicamentoase și formule de hormoni sintetici pentru reglarea activității tiroidei, sănătatea tiroidei este condiționată și de alți factori prezenți în organism: toxinele și nutrienții sau deficitul acestora. Acest articol aduce în atenție importanța evitării și a curățării toxinelor chimice din organism dar și a nutriției conștiente, cu nutrienții potriviți susținerii activității tiroidiene optime.

Există trei modalități de a îmbunătăți funcția tiroidiană:

  • evitarea toxinelor
  • reglarea goitrogenilor
  • alimentație cu substanțe nutritive specifice pentru tiroidă.

Tiroidita Hashimoto nu este singura cauză a funcției tiroidiene sărace. Multe substanțe chimice și toxine împiedică producerea sau conversia T4 la hormonul activ T3. Funcția suprarenală slabă, boala, vătămarea corporală și stresul joacă de asemenea un rol în reglarea tiroidei.

Cauze fizice de hipotiroidie:

  • toxinele chimice, hormonale și minerale inhibă funcția tiroidiană
  • 2) oboseala, boala, inflamația și Cortizolul scăzut
  • 3) alimente cu Gointrogeni în exces sau prost preparate
  • 4) deficiențe de nutrienți

Tiroida caută în sânge iodul și găsește un alt membru al familiei – halogenul. Ceea ce găsește adesea sunt forme de halogeni toxici: Fluor, brom și clor, compuși chimici pe care îi introducem în corp din apa cu care ne spălam, din mâncare și chiar din aerul pe care îl respirăm. Acești compuși sunt toxici și blochează capacitatea organismului de a absorbi iodul. Iodul este esențial în producerea de hormon tiroidian.

Cum ne intoxicăm cu Halogeni?

Apa pe care o folosim pentru baie dar și pentru gătit, dar și cea din piscine și spa-uri conține clor, fluorul din pasta de dinți, tratamentele dentare și apa de gură este toxic. Bromura o găsim în produsele pe bază de făină, băuturi răcoritoare, produse ignifuge, bazine / spa-uri, pesticide. Putem evita sau reduce intoxicarea cu halogeni prin aplicarea unor filtre de osmoză inversă la robinetele de apa din bucatarie și baie, atât la duș cât și la chiuvete, prin alegerea unei hrane organice, folosirea de produse de igienă personală naturale, inclusiv pentru igiena bucală.

Unde mai găsim halogeni toxici?

1) Pesticidele și BPA (plasticul, produsele alimentare conservate, chitanțele de hârtie) sunt toxice pentru tiroidă și pentru întregul corp. Acestea trebuie evitate și înlocuite cu antioxidanți de calitate, zi de zi, pentru a ajuta ficatul să se curețe de acestea.

2) Metalele grele, cum ar fi mercurul blochează conversia hormonului T4 la hormonul activ T3. Pentru a elimina mercurul se recomandă consumul 200 mcg de Seleniu zilnic. Se recomandă verificarea periodică a analizelor vitaminelor și mineralelor din corp, odată la 6 luni este suficient. Seleniul este accesibil și disponibil pe o scară largă. Trei Alune braziliene furnizează zilnic aceasta cantitate de seleniu.

3) Estrogenii inhibă capacitatea organismului de a absorbi și de a folosi iodul. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile gravide dezvoltă adesea funcție tiroidiană scăzută. Hipotiroidismul afectează 5 până la 8 ori mai multe femei decât bărbați. Se recomandă efectuarea unui test de hormon salivar anual pentru a verifica nivelul de estrogen și progesteron dacă sunt echilibrate, este necesar mai mult progesteron decât estrogen.

4) Perclorați, se găsesc în combustibil, focurile de artificii și procesele de fabricație din țara noastră și în apa noastră. Acesta previne producerea de hormon tiroidian.

5) Ftalații se găsesc în materialele plastice. Sticlele din sticlă sau sticlele din inox sunt cele mai bune pentru depozitarea alimentelor. A se evita băuturile vândute în plastic.

6) Triclosanul se află în săpunuri și igienizatorul pentru mâini. Se recomandă folosirea produselor cosmetice naturale cu compuși naturali.

7) Anticorpii glutenului pot ataca tiroida. Se recomandă evitarea glutenului, și, de fapt, mai toate cerealele și produsele lactate (cu excepția ghee). Dacă aveți Hashimoto, acest lucru va ajuta la reducerea nivelului de anticorpi.

》Goitrogenii și Funcția Tiroidei

Goitrogenii sunt prezenți în mod natural, în produsele chimice alimentare care interferează cu absorbția iodului. În cazul în care există un nivel inadecvat de iod, glanda hipofiză crește TSHul (hormon tiroidian), pentru a cere mai mult hormon tiroidian. Acest lucru poate duce la mărirea glandei tiroide, deoarece încearcă să facă mai bine tiroidei. TSHul ridicat în Hashimoto determină, de asemenea, gușă (extindere). Principalul Goitrogen de evitat este SOIA. Soia fermentată, cum ar fi Tamari fără gluten sau tempeh sunt OK, dar soia este un “aliment” care ar trebui să fie evitat de către toată lumea! De citit Dr. Kaayla Daniels, autor al cărții “Întreaga poveste – Soia”. Goitrogenii se mai găsesc în zeci de alimente crucifere, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, broccoli și multe altele. Când sunt gătite, cantitatea de goitrogen este redusa cu aproximativ o treime. Sunt de evitat cruciferele crude. Gușa este îngroșarea cronică a glandei tiroide. Aceasta poate fi uneori cauzată de deficiența de iod, dar mai frecvent este din cauza tiroiditei Hashimoto și excesul de TSH (hormon tiroidian).

Nutrienți tiroidieni

1) Iodul: funcțiaTiroidei (și restul corpului) necesită Iod. În funcție de analize, dar în general cerințele de iod pot varia de la 120 mcg. până la 12 mg. pe zi. Primim iod aproape exclusiv din fructele de mare (cod, scoici, creveți) și legumele de mare , cum ar fi Kelp, Dulse, Wakame, Nori. Există iod și în alimentele de casă, cum ar fi păsările de curte, legumele, etc, dar nu aproape la fel in produsele alimentare.

Iodul îl găsim și în suplimente, cu formula sistemică “Plus iod”. Este un amestec de iod echilibrat și Iodide precum și 100 mcg. Seleniu, dar și alți nutrienți tiroidieni.

2) Seleniul: iodul în exces poate declanșa tiroidita autoimună dacă seleniul este deficitar. 3 nuci de Brazilia consumate zilnic sau un pahar de vin (de casă, cel din comerț conține sulfați)/ sau luați Seleniu mai multe zile pe săptămână. Seleniul ajută clar la eliminarea Mercurului din organism, și impreună cu alți antioxidanti ajută ficatul la eliminarea toxinelor.

3) Formulele sistemice au alge marine precum și nutrienți tiroidieni și homeopate tiroidiene de 6 ori mai mult.

Ce-i cu sarea iodată?

Sarea iodată nu este o sursă bună de iod. Forma de iod utilizată este incorectă și non-absorbabilă. Sarea de mare și sarea din Himalaya nu au un conținut de iod adecvat organismului. Cel mai bun supliment de iod, este sarea pură din alge marine de înaltă calitate, sau ca și supliment.

Iodul este cauza tiroiditei autoimune?

Iodul poate declanșa sau agrava boala tiroidiană autoimună atunci când seleniul este insuficient, deoarece iodul fără seleniu nu poate lucra. Toată lumea poate tolera unele legume de mare sau fructe de mare în fiecare săptămână, dar niciodată nu sunt recomandare doze mari de suplimente de iod. Femeile însărcinate trebuie să fie atente cu goitrogenii și că Iodul este un nutrient esențial în timpul sarcinii. Se adaugă câteva legume/fructe de mare in alimentatie și, probabil, se elimină din produsele alimentare goitrogenii, sau se gătesc corect.

Slaba funcție suprarenală poate provoca hipotiroidie ?

Un nivel scăzut de cortizol va suprima activitatea tiroidei. Acesta este mecanismul de siguranță al corpului astfel încât un organism obosit va încetini pentru recuperare. Mulți doctori vor păstra doar creșterea dozei de hormon tiroidian, dar acest lucru este total greșit. Testați cortizolul din salivă și tratați mai întâi suprarenalele. Dacă aveți Hashimoto sau un deficit de tiroida, tratați ambele în același timp. Niciodată nu opriți medicamentele tiroidiene, cu excepția cazului în care un naturopat calificat vă recomandă.

Sursa articol:

Sursa foto: Pixabay

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here