Când vorbim de nutriție și alimentație sănătoasă, super-alimentele și-au câștigat denumirea datorită conținutului bogat de vitamine și minerale. Hiperalimentul în schimb, și-a câștigat denumirea datorită componentelor nutritive excepționale, un “elixir al tinereții” care oferă toți nutrienții necesari susținerii unei sănătăți puternice a organismului.

Hiperalimentul lăptișorul de matcă este așadar demn pentru hrana unei regine, deoarece este cel mai complet și totodată cel mai puternic aliment cunoscut, potrivit pentru omul modern.

Lăptişorul de matcă este substanţa vâscoasă pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. Deşi nu este produs de către matcă, este destinat acesteia ca şi sursă de hrană: regina stupului este hrănită doar cu lăptişor încă din stadiul de larvă, iar ulterior pe întreg parcursul vieţii.

De culoare alb-gălbui, “laptele albinelor”, aşa cum mai este cunoscut, are un gust acrişor, puternic astringent, aspect perlat şi se consumă altfel decât celelalte produse apicole: se ţine sub limbă până la dizolvare.

Compoziție nutritivă

Compoziția nutritivă a lăptișorului de matcă este atât de complexă încât specialiștii nu au putut identifica nici până astăzi toate substanțele naturale pe care le conține. În schimb, se cunoaște faptul că lăptișorul de matcă este singura sursă de 10 HDA de pe Pământ, un ingredient activ cu proprietăți puternice antibacteriene, antifungice și antivirale.

Alți nutrienți deosebiți de importanți pe care îi conține lăptișorul de matcă sunt:

 • toate vitaminele din complexul B: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12;
 • vitamina A, D, C, E şi K;
 • minerale, cum ar fi: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor;
 • antioxidanţi;
 • 17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce;
 • Intre 12% si 15% proteine;
 • lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni şi lista continua.

Proprietățile lăptișorului de matcă:

Reduce inflamațiile și stresul oxidativ datorită aminoacizilor, acizilor grași și compușilor fenolici din compoziția lui, ce au efecte antioxidante. Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, lăptișorul de matcă are capacitatea de a reduce substanțele chimice pro-inflamatorii eliberate de celulele sistemului imunitar.

Lăptișorul de matcă susține de asemenea și funcțiile creierului, datorita proprietăților sale antioxidante. Protejează țesutul nervos, îmbunătățește memoria și ajută la îndepărtarea unor depozite chimice de la nivelul creierului care au fost asociate cu apariția bolii Alzheimer.

Ajută în vindecarea rănilor și a altor afecțiuni inflamatorii de la nivelul pielii, datorită proprietăților sale antibacteriene.

Reduce tensiunea arterială datorită proteinelor specifice din compoziția sa, care relaxează celulele musculare netede de la nivelul venelor și arterelor.

Acțiuni benefice ale lăptișorului de matcă:

Lăptișorul de matcă este recomandat pentru buna funcționare a întregului organism uman dar și ca remediu natural pentru diverse afecțiuni, datorită conținutului său bogat de substanțe hrănitoare.

 • Elixir al tinereții și reglator hormonal:

Printre cele mai cunoscute beneficii ale lăptișorului de matcă se numără creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea fertilităţii atât la bărbaţi, cât şi la femei. Pentru a ne convinge de aceste lucruri, este nevoie doar de o privire în stupul albinelor!

Regimul alimentar special al reginei îi asigură longevitate și capacitatea de a depune un număr impresionant de ouă de-a lungul vieţii. De exemplu, trântorii şi albinele lucrătoare trăiesc în medie 30 – 45 de zile, în timp ce matca atinge vârsta de 5, chiar şi 6 ani. De asemenea, într-un sezon, matca depune un număr impresionant de ouă, 250.000 mai exact, iar într-o zi poate ajunge chiar şi la 2.000 de ouă!

Luând în calcul statisticile, s-a ajuns la concluzia că există o legătură între regimul exclusiv cu lăptişor de matcă al reginei şi “performanţele” acesteia. Astăzi, este binecunoscut faptul că un consum regulat al lăptişorului reglează dezechilibrele hormonale care pot duce la probleme de infertilitate, ameliorează simptomele menopauzei, creşte libidoul şi îmbunătăţeşte motilitatea spermei.

 • Diminuează simptomele sindromului premenstrual

Un studiu (publicat în 2014 în Revista Internațională de Medicină și Terapii Complementare) realizat pe un lot de 110 femei studente cu sindrom premenstrual s-a concluzionat astfel: după administrarea a 1000 mg de lăptișor de matcă încă din prima zi a menstruației până la încheierea a două cicluri menstruale, femeile cu sindrom premenstrual au observat o reducere a simptomelor premenstruale cu 50%, spre deosebire de persoanele care au primit placebo și au declarat o îmbunătățire de doar 5%.

 • Ajută în cazul colesterolului crescut

Lăptișorul de matcă are un rol benefic în cazul colesterolului crescut. Hipercolesterolemia sau colesterolul crescut se află în strânsă legătură cu apariția aterosclerozei (îngroșarea și rigidizarea arterelor din cauza depunerilor de grăsimi pe interiorul acestora), a infarctului și accidentului vascular cerebral. De aceea, este foarte important ca nivelul colesterolului “rău” să se mențină în limite normale. În acest sens, un rol benefic îl are lăptișorul de matcă, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Oficial al Societății Internaționale de Ginecologie și Endocrinologie. La studiu au luat parte 36 de femei aflate la post-menopauză cărora li s-a administrat câte 150 mg de lăptișor de matcă în fiecare zi, timp de trei luni. Rezultatele studiului arată că administrarea lăptișorului de matcă a dus la creșterea nivelului de colesterol “bun” (HDL) cu 7,7%, la scăderea celui “rău” (LDL) cu 4.1% și la reducerea colesterolului total cu 3.1%.

 • Indicat în caz de diabet

Un studiu realizat de Asociația Canadiană de Diabet arată că lăptișorul de matcă contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest efect a fost studiat pe un lot de 50 de persoane cu diabet de tip 2 care au fost împărțite în două grupuri: primului grup i s-a administrat un placebo, în timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au primit câte 1000 de miligrame de lăptișor de matcă de trei ori pe zi. La finalul celor opt săptămâni de studiu s-a observat, în urma efectuării analizelor, că administrarea lăptișorului de matcă a dus la reducerea nivelul de glucoză din sânge în cazul persoanelor cărora li s-a administrat acest remediu, spre deosebire de grupul care a primit placebo.

Alte beneficii pentru sănătate și frumusețe:

Pe lângă beneficiile menționate, lăptișorul de matcă poate fi consumat inclusiv pentru:

 • echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, beneficiu pentru care lăptişorul este recomandat persoanelor care suferă de diabet;
 • prevenţia bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi care anihilează acţiunea radicalilor liberi;
 • reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism;
 • vindecarea rănilor, întrucât crește migrația fibroblastelor, celulele din țesutul conjunctiv care produc colagen;
 • protejarea ficatului;
 • întărirea sistemului imunitar: lăptişorul este un adevărat cocktail de vitamine şi nutrienţi care sporesc puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu;
 • prevenţia stărilor de răceală şi gripă;
 • buna funcţionare a sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol din sânge;
 • creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual;
 • îmbunătăţirea memoriei;
 • depăşirea stărilor depresive;
 • ameliorarea sindromului de ochi uscat și creșterea producției de lacrimi în cazul persoanelor care se confruntă cu această problemă;
 • stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii;
 • diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.
 • protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra tenului, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii, datorită efectelor antioxidante pe care le are lăptișorul de matcă;

Contraindicații și posibile efecte secundare:

Conform Organizației Mondiale a Sănătății lăptișorul de matcă poate crea alergii în cazul unor persoane care suferă deja de astm, sau de alte alergii. Se recomandă prudență în cazul persoanelor care suferă de dermatită și datorită faptului că nu există studii concludente încă în privința consumului de lăptișor de matcă în timpul sarcinii și al alăptării, se recomandă evitarea lui.

Surse articol:

Surse foto: Pixabay

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here