La fel ca în cazul tuturor produselor alimentare procesate și ambalate, rafinarea zahărului brut are scop prelungirea termenului de valabilitate, îmbunătățirea aspectului și gustului, însă pentru corpul uman este deosebit de nociv și deși este dulce în realitate zahărul alb rafinat este considerat de către specialiștii în nutriție și sănătate o toxină cronică care produce numai probleme de sănătate în corp, o dependența puternică, diabet 2, obezitate, probleme neurologice, cancer și lista poate continua.

Acest articol este dedicat persoanelor mature, inteligente, care consideră că sănătatea și nutriția conștientă este mai importantă decât un moft sau o poftă și în deosebi mamelor educate și conștiente care aleg să nu-și otrăvească inconștient copilașii ….cu zahăr. Dar haideți să intrăm în detalii…

Înainte de a ajunge în corpul nostru, zahărul alb “rafinat” trece printr-un proces chimic destul de lung și extrem de toxic.

Pasul 1 de “rafinare” a zahărului: Din momentul extragerii din sfecla de zahăr și până la cristalele albe este o cale lungă. Într-o primă etapă zahărul este efectiv înălbit cu dioxid de sulf. Dioxidul de sulf SO2 este anhidrida acidului sulfuros H2SO3. El este un gaz incolor, iritant al mucoaselor, cu un miros înțepător și gust acrișor. Este un gaz toxic, se dizolvă bine în apă, formând acid sulfuros. Dioxidul de sulf ia naștere prin arderea materialelor fosile ce conțin cca. 4% sulf, ca petrolul și cărbunele. Aceste procese duc la poluarea intensă a mediului, fiind cauza ploilor acide.

Fabrică de rafinare a zahărului din Hawaii, sursa foto Wikipedia.

Pasul 2 de “rafinare” a zahărului: alcalinizare cu oxid de calciu. Oxidul de calciu (varul nestins, varul ars) se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă, care împreună cu apa reacționează energic, efervescent cu degajare de căldură formându-se hidroxid de calciu (varul stins). Oxidul de calciu se obține prin tratarea termică (arderea) la peste 825 °C a pietrei de var (calcar sau carbonat de calciu) cu eliberare de dioxid de carbon. Varul nestins este folosit în industria de construcții, la prepararea mortarului pentru tencuială, ca ghips, sau la văruirea pereților, în industria de fabricare a cimentului, la producerea amendamentelor de îmbunătățire a solurilor acide, la producerea acetilurii de calciu. În metalurgie este folosit la desulfurarea minereului de fier.

Pasul 3 de “rafinare” a zahărului: fierberea în vid. Procesul de distilare în vid este tot un proces chimic, în niciun caz organic, tot ce este chimic este toxic. Fierberea în vid este o metodă de distilare care se realizează în condiții de presiune scăzută, ceea ce are ca efect scăderea punctului de fierbere la majoritatea lichidelor. Fiind o distilare, tehnica este folosită pentru separarea și purificarea unor compuși pe baza diferenței punctelor de fierbere. Chimie pură.

Pasul 4 de “rafinare” a zahărului: îndepărtarea melasei. Melasa este asemănătoare unui sirop brun și este rezultatul “rafinării” zahărului din sfecla de zahăr. Melasa este tot ceea ce are mai bun zahărul dar prin toate procesele prezentate mai sus este îndepărtată și tot ceea ce mai rămâne este zaharoza sub formă de cristale.

Din cauza procesării prin compuși toxici și eliminarea din produsul brut a elementelor benefice organismului uman (melasa) zahărul alb rafinat nu este recomandat consumului.

Studiile de specialitate au dovedit în nenumărate rânduri că din cauza faptului că zahărul alb rafinat există astăzi în mai toate produsele alimentare procesate, el stă la baza dereglării glandelor endocrine și este și cauza principală a diabetului 2 zaharat, a obezității, a hipertensiunii, a multor probleme cardiace și chiar a cancerului. Și mai grav de atât, consumat regulat, zahărul alb rafinat creează dependență fizică și psihică.

Din păcate zaharul alb rafinat este adăugat astăzi în aproape toate produsele alimentare procesate și se găsește în cantități mai mari în special în sucuri carbogazoase, în iaurturile cu fructe, în conserve, în pâine, gemuri și dulcețuri și toate dulciurile ambalate.

Doza maximă de consum admisă zilnic în cazul unui adult este de 50 g de zahăr pe zi, cu toate acestea o cutie de cola de 0.33 ml conține 40 g de zahăr.

La nivel mondial numeroase cadre medicale trag un semnal de alarmă în privința consumului de zahăr alb rafinat, afirmând că această plăcere dulce reprezintă mai mult decât „calorii goale”, fiind de fapt o veritabilă toxină şi întâia cauză a afecțiunilor grave ale lumii industrializate.

„Zahărul ucide”, acesta este mesajul specialiştilor.

Dincolo de faptul că este toxic și creează boli și dezechilibre grave în corp, zahărul alb rafinat este o calorie goală și nu conține niciun nutrient.

Vestea bună este că în ziua de astăzi avem numeroase alternative naturale de zahăr și recomandarea medicilor dar și a nutriționiștilor este ca zahărul alb rafinat să fie eliminat total din orice dietă alimentară din cauza toxicității sale:

Mierea naturală este o sursă bună de zahăr, în special cea produsă de apicultori locali pe care îi cunoașteti, care nu este foarte procesată și industrializată și are nutrienții și antioxidantii intacți.

Fructele sunt o altă sursă de zahăr natural și sunt foarte indicate ca “dulciuri”, zahăarul din acestea fiind foarte bine asimilat și procesat de către organismul uman, cu o eliberare mai lentă a energiei din glucoză.

Melasa –conține o cantitate semnificativă de calciu, fier, magneziu, potasiu şi vitamina B6 şi este probabil cea mai nutritivă alternativă naturală a zahărului.

Stevia – este singura alternativă fără calorii disponibilă momentan. Stevia este mult mai dulce decât zahărul şi este derivată natural, provenind dintr-un arbust din America de Sud.

Siropul de arțar –conține cantități mici de calciu şi zinc şi o cantitate semnificativă de riboflavină, care are proprietăţi antioxidante. Siropul de arţar ecologic, de grad A este cea mai bună alegere.

Curmalele – acestea conţin vitamina B6, vitamina A, potasiu, calciu, sulf, fier, fosfor, mangan, cupru şi magneziu. Se consideră că o curmală este necesarul minim pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Puteți folosi curmalele în deserturi, spre exemplu cele raw vegane alături de nuci, seminţe şi fulgi de cocos.

Revista LOONA recomandă mierea naturală și fructele ca surse naturale de zaharuri, nutritive și sănătoase.

Referințe articol:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_refinery

https://ro.wikipedia.org/wiki/Distilare_%C3%AEn_vid

Zahărul – toxina care ne poate ucide

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here