Iodul este un mineral esențial întâlnit frecvent în fructele și algele de mare.

Glanda tiroidă îl folosește pentru a produce hormoni tiroidieni, care ajută la controlul creșterii, la repararea celulelor deteriorate și susținerea unui metabolism sănătos. Din păcate, până la o treime dintre oamenii din întreaga lume au o deficiență de iod.Printre cei cu cel mai mare risc se numără:

 • Femeile gravide.
 • Oamenii care trăiesc în țări unde există foarte puțin iod în sol. Aceasta include Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Noua Zeelandă și țările europene.
 • Persoanele care nu folosesc sare iodată.
 • Oamenii care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

Pe de altă parte, deficiențele de iod sunt rare în SUA, unde există suficiente niveluri de mineral în aprovizionarea cu alimente. O deficiență de iod poate provoca simptome incomode și chiar severe. Acestea includ umflarea gâtului, probleme legate de sarcină, creșterea în greutate și dificultăți de învățare.

Simptomele sale sunt foarte similare cu cele ale hipotiroidismului sau ale hormonilor tiroidieni scăzute. Deoarece iodul este utilizat pentru a face hormoni tiroidieni, o deficiență de iod înseamnă că corpul nu le poate face suficient, ceea ce duce la hipotiroidism.

Iată 10 semne și simptome ale unei carențe de iod.

1.      Senzație de nod în gât

Umflătura în partea din față a gâtului este cel mai frecvent simptom al unei carențe de iod. Aceasta se numește gușă și apare atunci când glanda tiroidă crește prea mare. Glanda tiroidă este o glandă mică, în formă de fluture, în fața gâtului, ea creează hormoni tiroidieni la primirea unui semnal de la hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Când nivelul de sânge al TSH crește, glanda tiroidă folosește iod pentru a face hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, atunci când corpul are un conținut scăzut de iod, nu le poate produce suficient. Pentru a compensa, glanda tiroidă lucrează mai mult pentru a încerca să producă mai mult. Acest lucru face ca celulele să crească și să se înmulțească, ducând în cele din urmă la gușă. Din fericire, majoritatea cazurilor pot fi tratate prin creșterea aportului de iod. Cu toate acestea, dacă o gușă nu a fost tratată de mai mulți ani, poate provoca leziuni permanente ale tiroidei.

2. Creștere în greutate neașteptată

Creșterea în greutate neașteptată este un alt semn al unei deficiențe de iod. Poate să apară dacă organismul nu are suficient iod pentru a face hormoni tiroidieni. Acest lucru se datorează faptului că hormonii tiroidieni ajută la controlul vitezei metabolismului tău, care este procesul prin care corpul tău transformă alimentele în energie și căldură. Când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, corpul tău arde mai puține calorii în stare de repaus. Din păcate, aceasta înseamnă că mai multe calorii din alimentele pe care le consumi sunt păstrate sub formă de grăsimi. Adăugarea mai mult iod în dieta  poate ajuta la inversarea efectelor unui metabolism lent, deoarece poate ajuta corpul să creeze mai mulți hormoni tiroidieni.

3. Oboseala și slăbiciunea

Oboseala și slăbiciunea sunt, de asemenea, simptome comune ale unei carențe de iod. De fapt, unele studii au descoperit că aproape 80% dintre persoanele cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni, care apar în cazuri de deficit de iod, se simt obosiți, lent și slabi. Aceste simptome apar deoarece hormonii tiroidieni ajută organismul să facă energie. Atunci când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, organismul nu poate produce atât de multă energie ca de obicei. Acest lucru poate duce la scăderea nivelului de energie și vă poate lăsa să vă simțiți slab. De fapt, un studiu realizat la 2.456 de persoane a descoperit că oboseala și slăbiciunea au fost cele mai frecvente simptome în rândul celor cu niveluri scăzute sau ușor scăzute de hormoni tiroidieni.

4. Căderea părului

Hormonii tiroidieni ajută la controlul creșterii foliculilor de păr. Când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, foliculii de păr se pot opri din regenerare. În timp, aceasta poate duce la căderea părului. Din acest motiv, persoanele cu deficiență de iod pot suferi, de asemenea, de căderea părului. Un studiu realizat în 700 de persoane a descoperit că 30% dintre cei cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni au prezentat căderea părului. Cu toate acestea, alte studii au descoperit că nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni par doar să producă pierderi de păr la cei cu antecedente familiale de cădere a părului. Dacă prezentați căderea părului din cauza unei carențe de iod, obținerea suficientă a acestui mineral poate ajuta la corectarea nivelului de hormoni tiroidieni și la oprirea căderii părului.

4.Piele uscată

Pielea uscată poate apărea la multe persoane cu deficit de iod. De fapt, unele studii au descoperit că până la 77% dintre persoanele cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni pot avea o piele uscată, plină.

Hormonii tiroidieni, care conțin iod, vă ajută celulele pielii să se regenereze. Atunci când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, această regenerare nu apare la fel de des, ceea ce poate duce la pielea uscată și neagră. În plus, hormonii tiroidieni ajută organismul să regleze transpirația. Persoanele cu niveluri mai scăzute de hormoni tiroidieni, cum ar fi cele cu deficit de iod, tind să transpire mai puțin decât persoanele cu un nivel normal de hormoni tiroidieni.

Având în vedere că transpirația vă ajută să vă mențineți pielea umedă și hidratată, lipsa transpirației poate fi un alt motiv pentru care pielea uscată și plină este un simptom comun al deficitului de iod.

6. Senzație de frig

Senzația de frig este un simptom comun al unei carențe de iod. De fapt, unele studii au descoperit că peste 80% dintre persoanele cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni se pot simți mai sensibili la temperaturi mai reci decât de obicei. Deoarece iodul este utilizat pentru a face hormoni tiroidieni, o deficiență de iod poate provoca scăderea nivelului de hormoni tiroidieni. Având în vedere că hormonii tiroidieni ajută la controlul vitezei metabolismului, nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni pot determina încetinirea acestuia. Un metabolism mai lent generează mai puțină căldură, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai rece decât de obicei. De asemenea, hormonii tiroidieni ajută la stimularea activității grăsimii dvs. brune, un tip de grăsime specializată în generarea căldurii. Aceasta înseamnă că un nivel scăzut de hormoni tiroidieni, care poate fi cauzat de o deficiență de iod, ar putea împiedica grăsimea brună să își facă treaba.

7. Modificări ale frecvenței cardiace

Frecvența cardiacă este măsura bătăilor inimii pe minut și poate fi afectată de nivelul de iod. Prea puțin din acest mineral ar putea face inima să bată mai lent decât de obicei, în timp ce o cantitate prea mare ar putea face inima să bată mai repede decât de obicei. O deficiență severă de iod poate provoca o frecvență cardiacă anormal de lentă. Acest lucru te poate face să te simți slab, obosit, amețit și poate să te facă să leșini.

8. Probleme cu memoria

O deficiență de iod vă poate afecta capacitatea de a învăța și aminti. Un studiu care a cuprins peste 1.000 de adulți a descoperit că cei cu un nivel mai ridicat de hormoni tiroidieni au performat mai bine la testele de învățare și de memorie, în comparație cu cei cu niveluri mai mici de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni vă ajută creierul să crească și să se dezvolte. Acesta este motivul pentru care o deficiență de iod, care este necesară pentru a face hormoni tiroidieni, poate reduce dezvoltarea creierului. De fapt, studiile au descoperit că hipotalamusul, partea creierului care controlează memoria pe termen lung, pare a fi mai mică la persoanele cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni.

9. Probleme în timpul sarcinii

Femeile însărcinate prezintă un risc ridicat de deficit de iod. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să consume suficient iod pentru a satisface propriile nevoi zilnice, precum și nevoile copilului lor în creștere. Cererea crescută de iod continuă pe tot parcursul lactației, deoarece bebelușii primesc iod prin laptele matern. Consumul insuficient de iod pe parcursul sarcinii și alăptării poate provoca reacții adverse atât mamei, cât și bebelușului. Mamele pot prezenta simptome ale unei tiroide insuficient active, cum ar fi gușă, slăbiciune, oboseală și senzație de frig. Între timp, o deficiență de iod la sugari poate împiedica creșterea fizică și dezvoltarea creierului.  În plus, o deficiență severă de iod poate crește riscul de naștere mortala.

10. Menstruație abundentă sau neregulată

Sângerarea menstruală abundentă și neregulată poate apărea ca urmare a unei deficiențe de iod. Ca majoritatea simptomelor deficienței de iod, aceasta este legată și de niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, având în vedere că iodul este necesar pentru a face hormoni tiroidieni. Într-un studiu, 68% dintre femeile cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni au prezentat cicluri menstruale neregulate, comparativ cu doar 12% dintre femeile sănătoase. Cercetările arată, de asemenea, că femeile cu un nivel scăzut de hormoni tiroidieni experimentează cicluri menstruale mai frecvente cu sângerare abundenta. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni perturbă semnalele hormonilor implicați în ciclul menstrual.

Surse de iod

În dietă există foarte puține surse bune de iod. Acesta este un motiv pentru care deficiența de iod este frecventă la nivel mondial.

Aportul zilnic recomandat (DZR) este de 150 mcg pe zi. Această sumă ar trebui să răspundă nevoilor de 97-98% din adulții sănătoși. Cu toate acestea, femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de mai mult. Femeile însărcinate au nevoie de 220 mcg zilnic, în timp ce femeile care alăptează au nevoie de 290 mcg zilnic.

Alimentele de mai jos sunt surse excelente de iod:

 • Alge, o foaie întreagă uscată: 11-1989% din DZR
 • Cod, 3 uncii (85 grame): 66% din DZR
 • Sare iodată, 1/4 linguriță (1,5 grame): 47% din DZR
 • Creveți, 3 uncii (85 grame): 23% din DZR
 • Ou, 1 mare: 16% din DZR
 • Prune uscate, 5 prune: 9% din DZR
 • Algele de mare sunt de obicei o mare sursă de iod, dar acest lucru depinde de unde provin. Algele marine din unele țări, cum ar fi Japonia, sunt bogate în iod. Cantități mult mai mici din acest mineral se găsesc, de asemenea, într-o varietate de alimente precum peștele, crustaceele, vita, pui, fasole.

Cel mai bun mod de a obține suficient iod este să adăugați sare iodată la masă. O jumătate de linguriță (3 grame) pe parcursul zilei este suficientă pentru a evita o deficiență. Dacă credeți că aveți o deficiență de iod, cel mai bine este să consultați medicul. Acesta va verifica dacă există semne de umflare (gușă) sau vor lua un eșantion de urină pentru a verifica nivelul de iod.

CONCLUZIE

Deficiențele de iod sunt foarte frecvente, în special în țările din Europa și Lumea a Treia, unde solul și alimentația au un nivel scăzut de iod. Corpul folosește iod pentru a face hormoni tiroidieni. Acesta este motivul pentru care o deficiență de iod poate provoca hipotiroidism, o afecțiune în care organismul nu poate face suficiente hormoni tiroidieni. Din fericire, deficiența este ușor de prevenit. Adăugarea unei cantități de sare iodată în mesele principale ar trebui să vă ajute să vă îndepliniți cerințele. Dacă credeți că aveți o deficiență de iod, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta va verifica dacă există semne vizibile ale unei deficiențe de iod, precum o gușa sau vor lua o probă de urină, sau încercați acest test:

Test pentru determinarea deficitului de iod
1. Achiziționați o tinctură de iod din farmacie . Îmbibați un tampon de vată cu iod.
2. Aplicați tinctura în partea interioară a brațului, cam de mărimea unei monezi de 50 de bani. Notați timpul de aplicare.
3. În cazul în care culoarea brun / portocaliu dispare în 2-4 ore de la aplicare aveți o carentă de iod și ați putea lua suplimente. Dacă nu aveți un deficit în iod, atunci cercul trebuie să rămână ușor portocaliu timp de 24 de ore.

NOTĂ: Tinctura de iod sau soluția de iod pe care o cumpărați de la farmacie nu este pentru uz intern . Nu ingerați! Dacă aveți un deficit de iod trebuie sa luați suplimente cu iod pentru uz intern.
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente cu iod, mai ales dacă în prezent luați medicamente antitiroidiene, litiu sau warfarina, deoarece iodul poate interfera cu acțiunea acestor medicamente.

Referinște articol:

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here