Agitația specifică lumii moderne și diversele afecțiuni cu care ne confruntăm readuc în centrul atenției beneficiile remediilor naturale, în acest articol vom aduce în atenție Tămâia și efectele ei curative pentru organism.

Boswellia Serrata sau Tămâia, denumirea populară, este o rășină obținută din arborele cu același nume (Boswellia Serrata), originar din India. Efectele terapeutice ale Tămâiei sunt numeroase fiindcă poate fi folosită atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern.

Budiștii, călugării Zen și hindușii obișnuiesc să ardă Tămâie, ca ritual important în procesul de meditație, ascensiune spirituală și vindecare, deoarece rășina de Tămâie are o frecvența vibratorie de 340 hz, pe când corpul uman sănătos are 60 hz, astfel arderea Tămâiei ridică efectiv starea de spirit.

În schimb, Nativii Americani ard Tămâie pentru curățarea lăcașurilor de cult, a casei și a sufletului, de impurități energetice-spirituale. Această practică este deosebit de eficientă de practicat de fiecare individ, acasă, pentru purificarea energetică a spațiului și a persoanelor care locuiesc în casă.

În medicina tradițională chineză, Tămâia Boswellia este folosită în mod uzual pentru îmbunătățirea circulației sangvine și reducerea durerii, potrivit unui studiu publicat în Jurnal de Medicină Tradițională și Complementară.

Datorită beneficiilor pentru sănătate, Tămâia este des folosită și în medicina ayurvedică de sute de ani, oferind îmbunătățiri considerabile, de la artrită îmbunătățită și digestie la astm redus și o mai bună sănătate orală. Poate chiar ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer.

Iată beneficiile Tămâii pentru sănătate, susținute de studii științifice și câteva mituri:

1. Poate reduce artrita

Tămâia are efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamațiilor articulare cauzate de osteoartrită și artrita reumatoidă. Cercetătorii consideră că Tămâia poate reduce eliberarea de leucotriene, compuși care pot provoca inflamații. Terpenele și acizii boswellici par să fie cei mai puternici compuși antiinflamatori din Tămâie. Studiile efectuate în eprubete și pe animale observă că acizii boswellici pot fi la fel de eficienți ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – cu mai puține efecte secundare negative. La om, extractele de Tămâie pot ajuta la reducerea simptomelor artrozei și artritei reumatoide.

Într-o recenzie recentă, Tămâia a fost constant mai eficientă decât un placebo în reducerea durerii și îmbunătățirea mobilității. Într-un studiu, participanții au luat 1 g/ zi de extract de Tămâie timp de opt săptămâni au raportat umflarea și durerea articulațiilor mult reduse. Într-un alt studiu, Boswellia a ajutat la reducerea rigidității de dimineața și a cantității de medicamente necesare persoanelor cu artrită reumatoidă.

2. Îmbunătățește circulația sângelui

Uzul extern al Tămâii contribuie la îmbunătățirea fluxului și circulației sangvine. În consecință, aceasta poate combate afecțiunile asociate sistemului osos și articulațiilor, sistemului muscular și sistemului circulator.

3. Îmbunătățește astmul

Medicina tradițională a folosit Tămâia pentru a trata bronșita și astmul timp de secole. Cercetările sugerează că compușii săi pot împiedica producerea de leucotriene, ceea ce face ca mușchii bronșici să se constrângă în cazuri de astm. Într-un studiu mic la persoanele cu astm, 70% dintre participanți au raportat îmbunătățiri ale simptomelor, cum ar fi respirația și respirația șuierătoare, după ce au primit 300 mg de Tămâie de trei ori pe zi timp de șase săptămâni.

În mod similar, o doză zilnică de Tămâie de 3 mg pe kg din greutatea corporală,  a îmbunătățit capacitatea pulmonară și a contribuit la reducerea atacurilor de astm la persoanele cu astm cronic.

4. Menține sănătatea orală

ămâia poate ajuta la prevenirea respirației urâte, a durerilor de dinți și a afecțiunilor bucale. Acizii boswellici pe care îi oferă par să aibă proprietăți antibacteriene puternice, care pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor orale.

5. Poate combate anumite tipuri de cancer

Acizii boswellici pe care îi conține Tămâia ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase. O revizuire a studiilor pe eprubetă constată că acizii boswellici pot preveni, de asemenea, formarea ADN-ului în celulele canceroase, ceea ce ar putea ajuta la limitarea creșterii cancerului.Mai mult decât atât, unele cercetări efectuate pe eprubetă arată că uleiul de Tămâie ar putea fi capabil să distingă celulele canceroase de cele normale, ucigându-le doar pe cele canceroase.

Până în prezent, studiile pe eprubetă sugerează că Tămâia poate lupta împotriva celulelor canceroase de sân, prostată, pancreatice, de piele și de colon. Atunci când persoanele care au fost tratate pentru tumorile cerebrale au luat 4,2 grame de Tămâie sau un placebo în fiecare zi, 60% din grupul de pacienți au prezentat edem cerebral redus, față de 26% din cei care au primit placebo.

Referințe articol:

Sursa foto: Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here