Această algă foarte bogată în nutrienți a primit foarte mult zumzet pentru beneficiile sale pentru sănătate. În plus, ca un supliment, promite îmbunătățirea nivelului de colesterol și eliminarea toxinelor din organism.

Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre Chlorella, inclusiv despre ce este vorba, cercetările din spatele afirmațiilor sale de sănătate și cum se ia ca supliment.

Ce este Chlorella?

Chlorella este o algă verde unicelulară, de apă dulce. Există peste 30 de specii diferite, dar două tipuri – Chlorella vulgaris și Chlorella pyrenoidosa – sunt utilizate cel mai frecvent în cercetare. Deoarece Chlorella are un perete celular dur pe care oamenii nu îl pot digera, trebuie să luați suplimente care menționează pe ambalaj ca alga are peretele celular spart, acestea sunt cele mai eficiente.

Chlorella este disponibilă sub formă de capsulă, tabletă, pulbere și extract. Pe lângă faptul că este utilizata ca supliment nutritiv, Chlorella este de asemenea folosită ca combustibil pentru biodiesel.

Interesant este că studiile indică faptul că poate avea multe beneficii pentru sănătate.

Iată 9 dintre ele:

1. Este foarte hrănitoare

Profilul nutritiv impresionant al Chlorella i-a determinat pe unii să o numească „super-aliment”. Deși conținutul său exact de nutrienți depinde de condițiile de creștere, de speciile utilizate și de modul în care sunt prelucrate suplimentele, este clar că acesta conține mai mulți nutrienți benefici:

Proteine: Chlorella are 50-60% proteine. Mai mult, este o sursă completă de proteine, adică conține toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Vitamina B12: Unele soiuri de Chlorella pot conține, de asemenea, vitamina B12.

Fier și vitamina C: Chlorella poate fi o bună sursă de fier. În funcție de supliment, poate oferi oriunde între 6–40% din nevoia dvs. zilnică. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, care vă ajută să absorbiți fierul.

Alți antioxidanți: Aceste mici celule verzi oferă o gamă largă de antioxidanți.

Alte vitamine și minerale: Chlorella oferă cantități mici de magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, acid folic și alte vitamine B.

Omega-3: La fel ca în cazul altor alge, Chlorella conține omega-3. Doar 3 grame de Chlorella furnizează 100 mg de omega-3.

Fibră: în cantități mari, Chorella poate fi o sursă bună de fibre. Cu toate acestea, majoritatea suplimentelor nu oferă nici măcar 1 gram de fibre pe doză.

2. Detox ajutător

Chlorella a căpătat ceva zumzet pentru abilitatea sa de a ajuta organismul să se „dezintoxice”. De fapt, studiile pe animale indică faptul că este eficientă pentru a ajuta la eliminarea metalelor grele și a altor compuși nocivi din organism. Metalele grele includ unele elemente care sunt esențiale în cantități mici, cum ar fi fierul și cuprul, dar acestea și alte metale grele, cum ar fi cadmiul și plumbul, pot fi toxice în cantități mai mari. Deși se întamplă rar ca oamenii să aibă niveluri periculoase de metale grele în sistemul lor, oamenii se pot expune la metale grele prin poluare sau anumite locuri de muncă, cum ar fi mineritul.

La animale, s-a constatat că algele, inclusiv Chlorella, slăbesc toxicitatea cu metale grele a ficatului, creierului și rinichilor. Mai mult, s-a demonstrat că, Chlorella ajută la scăderea cantității de alte substanțe chimice dăunătoare care se găsesc uneori în alimente. Unul dintre acestea este dioxina, un perturbator hormonal care poate contamina animalele prin alimente. Pe baza acestor dovezi, se pare că Chlorella ar putea ajuta la îmbunătățirea abilității naturale a organismului de a elimina toxinele.

3. Ar putea îmbunătăți sistemul imunitar

Sistemul dumneavoastră imunitar vă ajută să vă mențineți sănătos combătând infecțiile.Este un sistem complex format din mai multe mecanisme și celule care intră în viteză atunci când un invadator intră în corp. S-a constatat că Chlorella îmbunătățește răspunsul imun atât în ​​studii la animale, cât și la om. Într-un studiu mic, bărbații au produs mai mulți anticorpi atunci când au luat Chlorella decât atunci când au luat un placebo.

Anticorpii ajută la combaterea invadatorilor străini din corpul vostru, ceea ce înseamnă că această constatare este destul de promițătoare. Într-un alt studiu mic, de opt săptămâni, adulții sănătoși care au luat Chlorella au înregistrat markeri ai unei activități imune crescute. De exemplu, un alt studiu a descoperit că suplimentele de Chlorella îmbunătățesc funcția imunitară la participanții cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, dar nu și la cei peste 55 de ani.

4. Poate ajuta la îmbunătățirea colesterolului

Câteva studii au sugerat că suplimentele cu Chlorella pot ajuta la scăderea colesterolului. Mai exact, mai multe studii au arătat că luarea zilnică a 5-10 grame de Chlorella a scăzut colesterolul total și LDL și trigliceridele la persoanele cu tensiune arterială ridicată și / sau colesterol ușor crescut.

5. Acționează ca un antioxidant

Chlorella conține mai mulți compuși care sunt considerați antioxidanți, incluzând clorofila, vitamina C, beta-caroten, licopen și luteină. Acești antioxidanți pot ajuta la combaterea multor boli cronice.La animale și studii de laborator, Chlorella a interferat cu modul în care genele îmbătrânesc.

De asemenea, un studiu uman a arătat că suplimentele de Chlorella au crescut nivelul de antioxidanți la fumătorii cronici, persoane care au un risc mai mare de deteriorare oxidativă.

6. Ajută la menținerea tensiunii arteriale sub control

Suplimentele de Chlorella ar putea ajuta la promovarea sănătății inimii și a rinichilor, care este esențială pentru tensiunea arterială normală. Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială ușoară au luat patru grame de Chlorella zilnic timp de 12 săptămâni. Până la sfârșit, aceste persoane au avut valori mai mici de tensiune arterială decât participanții care au luat placebo.

Un alt studiu mic la bărbații sănătoși a arătat că administrarea de suplimente cu Chlorella a fost legată de rigiditatea mai mică a arterelor, un factor care afectează tensiunea arterială. O teorie pentru a explica acest lucru este că unele dintre substanțele nutritive ale Chlorellei, inclusiv arginina, potasiu, calciu și omega-3, ajută la protejarea arterelor.

7. Ar putea îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

Unele cercetări arată că, Chlorella poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.Un studiu a constatat că administrarea de Chlorella timp de 12 săptămâni a scăzut nivelul de zahăr din sânge, atât la persoanele sănătoase, cât și la cei cu risc ridicat de boli legate de stilul de viață. Alte studii au arătat că suplimentarea cu Chlorella îmbunătățește controlul zahărului din sânge și crește sensibilitatea la insulină la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică.

Nu există încă suficiente cercetări pentru a spune că ar trebui să luați Chlorella pentru a gestiona zahărul din sânge, dar poate ajuta atunci când este combinată cu alte terapii.

8. Poate ajuta la gestionarea bolilor respiratorii

Gestionarea bolilor respiratorii precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) necesită adesea controlul inflamației. Chlorella are unele componente care pot ajuta la reducerea inflamației, inclusiv numeroșii săi antioxidanți. Un studiu a constatat că suplimentele de Chlorella au îmbunătățit starea antioxidantă la pacienții cu BPOC. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectul său real asupra condițiilor respiratorii, dar Chlorella ar putea ajuta cu inflamația.

9. Poate îmbunătăți rezistența aerobă

Un singur studiu a analizat efectul Chlorellei asupra rezistenței aerobe, dar a arătat un efect pozitiv. Cercetătorii au dat unui grup de adulți tineri 6g de Chlorella sau un placebo zilnic timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, grupul de Chlorella a arătat o capacitate îmbunătățită semnificativ de a-și satura plămânii cu oxigen, ceea ce reprezintă o măsură de rezistență. Grupul placebo nu a înregistrat nicio modificare a rezistenței. Acest efect se poate datora conținutului de aminoacizi cu catenă ramificată a Chlorellei.

Alte beneficii potențiale:

Promovează sănătatea ochilor:

Chlorella conține luteină și zeaxantină, două carotenoide care protejează ochiul și scad riscul de degenerare maculară.

Susține sănătatea ficatului:

Suplimentele de Chlorella au demonstrat că îmbunătățesc markerii sănătății ficatului la persoanele cu boală hepatică.

Digestie îmbunătățită:

Multe surse susțin că Chlorella ușurează digestia și reduce balonarea. Cu toate acestea, niciun studiu nu a evaluat aceste beneficii propuse.Ameliorează PMS: unele dovezi spun că Chlorella poate ameliora simptomele sindromului premenstrual (PMS). Ar putea fi o întindere, dar clorella conține calciu și vitamine B, ambele fiind dovedite a reduce PMS.

Deși nu există nicio cercetare specifică care să susțină aceste afirmații, conținutul de nutrienți al Chlorella ar putea, în teorie, să aibă aceste beneficii.

CONCLUZIE:

Chlorella este un tip de algă care aduce un pumn mare de nutrienți, deoarece este o sursă bună de mai multe vitamine, minerale și antioxidanți. Cercetările emergente arată că ar putea ajuta la eliminarea toxinelor din corpul dvs. și la îmbunătățirea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, printre alte beneficii pentru sănătate.

Referințe articol:

Foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here