Turmericul, cunoscut și sub numele de Șofran indian, este un condiment extras din rădăcina plantei de Curcuma longa, extrem de popular și apreciat în subcontinentul indian.

Turmericul conține curcuminoide, subsțante biologice active care se găsesc în curcumină şi care au proprietăți antioxidante puternice. Acestea neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și apară organismul de bacterii.

Curcumina este cea care îi conferă turmericului superba sa culoare galben-portocalie. Curcuminul este principala substanta activa care se poate extrage din procesarea rizomului de turmeric. Ea ajunge in pudra de turmeric intr-o proportie de 2,5 pana la 4%. Datorita proprietatilor benefice ale curcuminului, el se poate gasi si in compozitia unor suplimente alimentare, intr-o concentratie mult mai mare decat in pudra.

Se estimează că în 100 g de turmeric se afla 3-5 grame de curcumină.

Antiinflamator natural cu proprietăți antiinflamatorii excelente, reduce durerea cauzată de artrită sau dureri asociate osteoporozei. Este folosit de secole în medicina ayurvedică drept remediu împotriva artritei reumatoide. Totodata, turmericul poate contribui și la reducerea inflamației asociate cu astm. Adaugă o linguriță de pudră de turmeric într-un pahar de lapte cald.

Datorită aromei și gustului (amărui), turmericul este o mirodenie obișnuită în bucătăria indiană fiind ingredientul de bază pentru curry și transmite mâncărurilor gustul său distinctiv și culoarea galbenă.

Utilizarea turmericului în medicină

Prima dată, turmericul a început să fie folosit de către vechii indieni în medicina ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni. Folosirea sa s-a raspândit în multe țări din regiune și chiar în medicina tradițională chineză.

Astăzi, conform specialistilor WebMD, curcuminul conținut de turmenic ar putea ajuta la ameliorarea unei arii largi de afecțiuni.

Efectul antiinflamator al curcuminului

Inflamația este doar un răspuns al sistemului nostru imunitar la infecții, iritații sau leziuni, însă în cazul inflamațiilor cronice, acestea pot lucra împotriva organismului. Curcuminul este un antiinflamator puternic, care acționează la nivel molecular. Conform studiilor publicate în Journal of Biological CHemistry s-a demonstrat că poate bloca acțiunea complexului de proteine NF-kB. Deși are un rol important în sistemul imunitar, acțiunea neregulată a moleculei NF-kB poate duce la infecții virale, șoc septic, boli inflamatorii și autoimune.

Detoxifierea organismului cu ajutorul turmericului

Pe lângă proprietatea sa antiinflamatoare, curcuminul are și proprietăti antioxidante dovedite. În spatele procesului accelerat de oxidare se află niște molecule numite radicali liberi, care pătrund în organism din cauza mediului toxic și pot acționa direct asupra celulelor și a ADN-ului. Poluarea, radiațiile, fumatul sau pesticidele facilitează apariția radicalilor liberi, care pot grăbi îmbătrânirea și cauza boli autoimune sau cardiovasculare.

Compoziția chimica a curcuminului ajută la blocarea acțiunii radicalilor liberi, în același timp stimulând enzimele responsabile pentru combaterea lor.

Proprietăți:

  • Deși turmericul conține în jur de 200 de componente, componenta de bază, responsabilă pentru efectele sale este curcuminul, un antioxidant puternic.
  • Grație curcuminului din compoziție, are puternice proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene.
  • Conține mult fier și foarte mult mangan.
  • Conține, în proporție ceva mai mică, a-tocoferol, cea mai activă formă de vitamina E.
  • Conținutul nutritiv – o lingură de turmeric este echivalentă cu 29 de calorii, 1 g de proteine, 0.31 g de grăsimi și 2.1 g de fibre.
  • În mod curent, turmericul este folosit pentru probleme digestive deoarece curcuminul stimulează vezica biliară respectiv producerea de bilă.
  • Detoxifierea ficatului – curcuminul stimulează producerea de bilă iar ficatul folosește bila pentru a elimina toxinele și pentru a se regenera.
  • Dureri musculare – Capacitatea turmericului de a reduce inflamațiile poate ajuta la alinarea durerilor de încheieturi.
  • Turmericul poate fi folosit pentru tratarea tăieturilor, plăgilor și arsurilor (există pe piață bandaje cu turmeric).
  • Curcuminul reduce colesterolul total și LDL colesterolul (colesterolul cunoscut sub denumirea de colesterol rău).

Se poate consuma sub forma de rădăcină crudă, pulbere, în smoothie-uri și sucuri, sub formă de capsule, sau ca și condiment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here