Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de Hibiscus, cunoscut și sub denumirea de Apă de Jamaica, includ capacitatea sa de a trata tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, sistemul digestiv și imunitar deranjat și problemele inflamatorii. Ajută la vindecarea bolilor hepatice și reduce riscul de cancer. De asemenea, poate accelera metabolismul și poate ajuta la pierderea în greutate sănătoasă și treptată. Este bogat în vitamina C, minerale și antioxidanți și ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale și al anxietății.

Ceaiul de Hibiscus este preparat prin fierberea părților din planta Hibiscus, cunoscută sub denumirea sa științifică Hibiscus sabdariffa, în special floarea. Este o băutură foarte populară în întreaga lume și este adesea folosită ca un ceai medicinal. Florile de Hibiscus au diverse nume și sunt cunoscute sub numele de „Roselle” în unele locuri.

Ceaiul de Hibiscus are o culoare roșie rubiniu și are un gust acrișor. Prin urmare, este cunoscut și ca ceai acru și are o aromă similară cu merișorul. Este disponibil la scară largă în piața din întreaga lume a consumului de ceai și poate fi consumat fierbinte sau rece, în funcție de preferințe. Acest ceai are un conținut scăzut de calorii și nu conține cofeină. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de Hibiscus:

Protejează ficatul

Studiile de cercetare au sugerat că proprietățile antioxidante ale ceaiului de Hibiscus ajută și în tratarea bolilor hepatice. Antioxidanții ajută la protejarea corpului de boli, deoarece neutralizează radicalii liberi prezenți în țesuturile și celulele corpului. Prin urmare, putem spune cu încredere că consumul de ceai de Hibiscus poate  crește durata de viață, menținând o sănătate generală bună.

Agent antiinflamator și antibacterian

Este bogat în acid ascorbic, cunoscut și sub denumirea de vitamina C, un nutrient esențial pentru corpul tău fiindcă stimulează activitatea sistemului imunitar. Ceaiul de Hibiscus este cunoscut și pentru proprietățile sale anti-inflamatorii și antibacteriene. Prin urmare, te protejează de apariția unei răceli și gripe. De asemenea, este utilizat pentru a trata disconfortul cauzat de febră, datorită efectului său de răcire.

Acționează ca agent antidepresiv

Ceaiul de Hibiscus conține vitamine și minerale precum flavonoidele care au proprietăți antidepresive. Consumul de ceai de Hibiscus ajută la calmarea sistemului nervos și poate reduce anxietatea și depresia prin crearea unei senzații de relaxare în minte și corp.

Gestionează tensiunea arterială

Un studiu realizat pe persoane cu probleme de inima sugerează că acest ceai are proprietăți antihipertensive și cardioprotectoare, care pot fi benefice pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială și pentru cei cu risc ridicat de boli cardiovasculare.Datorită proprietăților sale anti-inflamatorii, ceaiul de Hibiscus poate reduce tensiunea arterială cu până la 10 puncte, potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea Tufts din Boston. Pentru ca această îmbunătățire drastică să se producă, trebuie să consumi în mod regulat trei căni de acest ceai în fiecare zi, timp de câteva săptămâni. De asemenea, are proprietăți diuretice care cresc urinarea și simultan scad tensiunea arterială.

Îmbunătățește digestia

Multe persoane beau ceai de Hibiscus pentru a îmbunătăți digestia, deoarece regularizează atât urinarea, cât și mișcările intestinale. Deoarece are proprietăți diuretice, este utilizat și pentru tratarea constipației, ceea ce te ajută să slăbești, să îmbunătățești sănătatea sistemului gastro-intestinal și să eviți cancerul colorectal.

Băutură și de vară și de iarnă

Poți bea ceai de Hibiscus, fie ca un ceai fierbinte, fie ca un ceai rece cu gheață. Dacă dorești să te încălzești iarna, prepară-l și bea-l imediat. Durează doar câteva minute. Pe timp de vară ceaiul rece de Hibiscus este o opțiune excelentă. Durează aproximativ 20 de minute pentru pregătire, apoi te poți răcori într-un mod sănătos și revigorant.

Potolește setea

Ceaiul de Hibiscus este folosit și ca băutură sportivă pentru a potoli setea. În acest scop, se consumă de obicei rece. Multe persoane îl includ în dieta lor, deoarece aceast ceai are capacitatea de a răci organismul foarte repede.

Scade colesterolul

Ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) din organism, contribuind astfel la protejarea împotriva bolilor de inimă și la protejarea vaselor de sânge. Proprietățile hipolipidemice și hipoglicemice ale ceaiului de Hibiscus pot fi benefice pentru cei care suferă de tulburări ale zahărului din sânge precum diabetul. Un studiu de cercetare realizat pe pacienți cu diabet zaharat de tip II sugerează că ceaiul acru de Hibiscus scade colesterolul, trigliceridele și colesterolul lipoprotein cu densitate mică, ceea ce ajută la gestionarea acestei boli imprevizibile.

Pierdere în greutate

Ceaiul de Hibiscus este recomandat  pentru pierderea în greutate. Dacă consumi alimente bogate în carbohidrați există riscul să crești în greutate. Studiile au sugerat că extractul de Hibiscus scade absorbția amidonului și a glucozei și poate ajuta la pierderea în greutate. Hibiscus inhibă producerea amilazei, care ajută la absorbția carbohidraților și amidonului, astfel încât consumul de ceai de Hibiscus împiedică producerea absorbției. De aceea, ceaiul de Hibiscus se găsește în multe produse de slăbit.

Efectele secundare ale ceaiului de Hibiscus:

Deși ceaiul de Hibiscus este un agent de îmbunătățire a sănătății și un stimulent natural pentru pierderea în greutate, există efecte secundare posibile pe care este bine să le cunoști.

Sarcina și fertilitatea: ceaiul de Hibiscus nu este recomandat femeilor însărcinate, în special datorită efectelor emmenagogice  care pot stimula menstruația sau fluxul de sânge în uter sau regiunea pelviană. Pentru cei care urmează tratamente hormonale sau care iau pilule pentru controlul nașterii, se recomandă să vă consultați specialistul în sănătate cu privire la consumul de ceai de Hibiscus.

Tensiunea arterială: Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de Hibiscus includ scăderea tensiunii arteriale (proprietate antihipertensivă). Prin urmare, nu este recomandat persoanelor care au deja tensiune arterială scăzută, afecțiune numită hipotensiune arterială. Poate provoca leșin, amețeli și poate chiar deteriora inima sau creierul, dacă este consumat de cineva cu tensiune arterială scăzută.

Efectul halucinant: Unele persoane se pot simți în stare de amețeală sau pot experimenta halucinații după ce beau ceai de Hibiscus. Prin urmare, fii prudent până când vei ști cum reacționează corpul tău la ceai. Nu condu mașina și nu încerca nimic deosebit de periculos până nu știi care sunt efectele sale asupra corpului tău.

Alergie: Unii oameni dezvoltă reacții alergice, cum ar fi mâncărimea ochilor roșii, a sinusului sau simptome ale febrei de fân atunci când consumă ceai de Hibiscus. Nu multe persoane sunt conștiente că aproape 15-30% din ceaiul de Hibiscus este compus din acizi organici. Acești acizi sunt acidul malic, acidul tartric și acidul citric. Se găsesc frecvent în fructe precum struguri și vin. Ele ajută la creșterea imunității, la promovarea mai bună a pielii, la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, la gestionarea inflamației și la îmbunătățirea problemelor digestive.

Ceaiul de Hibiscus are efecte diuretice, controlând astfel vâscozitatea sângelui prin reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea digestiei.

Sursa photo: Pixbay.

Inspirație: https://thekitchensurvival.com/blog/what-is-hibiscus-tea-benefits-and-side-effects/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here