Știința nu încetează să studieze creierul uman, funcționarea și potențialul său. Dincolo de studiile psihologice, recent a apărut o nouă știință numită guelotologia, denumire folosită pentru capacitatea minții noastre de a vindeca organismul prin ras.

Antistres, analgezic, anticancer, bun pentru inima și pentru siluetă: râsul are proprietăti nebănuite. Suntem siguri ca nici prin cap nu-ți trecea că râsul este un adevărat medicament, dar și un veritabil tratament de înfrumusețare.

Descoperă cele 14 efecte binefăcătoare ale râsului asupra sănătății!

Te ajută să slăbești

Se pare că 10-15 minute de râs pe zi te fac să consumi până la 40 calorii, adică 2 kg pe an. Râsul împiedică și stocarea caloriilor.

Este bun pentru inimă

Râsul reduce riscul de boli cardiovasculare (infarct) deoarece acționează ca o barieră împotriva stresului și ameliorează activitatea arterelor. El favorizează dilatarea arterelor, deci inima va fi mai oxigenată și va funcționa mai bine. Râsul activează circulația sanguină, fapt ce reduce riscul problemelor cardiovasculare, în mod special crizele cardiace. Explicația ar fi aceea că în timpul râsului au loc contracții la nivelul diafragmei care acționează și asupra inimii și a plămânilor.

Analgezic

Râsul favorizează producerea de endorfine, reducând astfel senzația de durere. Efectele sale sunt comparabile cu cele ale opiaceelor (morfina).

Crește imunitatea

Numeroase experimente au dovedit că o “burtă” de râs provoacă importante schimbări neurologice. Printre acestea se numără multiplicarea celulelor “ucigașe” naturale, limfocite, care acționează ca adevărați apărători imunitari ai organismului. Ele elimina toate celulele străine, vinovate de instalarea unei infecții virale. Un râs de calitate mărește și cantitatea de anticorpi imunoglobulini A.

Virtuți anticolesterol

Ai nivelul de colesterol bun (HDL) prea scăzut? Râsul poate ameliora situația! Este demonstrat științific! Colesterolul bun favorizează eliminarea depozitelor lipidice din artere, prevenind astfel riscurile de boli cardiovasculare.

Antistres

Râsul favorizează destinderea deoarece diminuează producerea de hormoni ai stresului (catecolamine). În plus, atunci când râzi, îți contracți diafragma, fapt care masează organele interne și duce la relaxare totală.

Antidepresiv

Când râdem, sângele circulă mai rapid. Creierul este mai bine oxigenat și eliberează endorfine, substanțele plăcerii și fericirii. Cercetătorii au demonstrat că umorul stimulează aceeași zonă din creier ca și cocaina, și anume centrul plăcerii și al recompensei.

Reducerea hormonilor de stres

Râsul reduce cel puțin patru din hormonii neuroendocrini vinovați de stres. Aceștia sunt epineprina, cortizolul, dopamina și hormonul obezității.

Îmbogățește funcțiile cognitive

Deși nu este încă sigur, se pare că râsul ne sporește performantele intelectuale și capacitatea de a reține informațiile. În orice caz, ai ceva de pierdut dacă încerci?

 

Favorizează adormirea

Râsul destinde, destresează și facilitează adormirea. Logic, nu? Explicație: râsul destinde mușchii feței, ai cotului, ai abdomenului, ai brațelor și picioarelor. De aceea, după ce râdem, dormim mult mai profund.

Facilitează digestia

Râsul poate fi soluția contra problemelor digestive. Cu ajutorul diafragmei, râsul masează organele interne (stomac, intestin, abdomen, plămâni), ceea ce stimulează secreția de salivă și de sucuri gastrice.

Proprietăți anticancer

Cercetătorii spun că râsul are proprietați benefice în prevenția cancerului. De ce? Pentru că îi permite timusului (glandei situate în partea inferioara a gâtului) sî se dilate și să producă mai multe limfocite, care conțin celule anticanceroase. De aceea râsul are proprietăți curative, fiindcă oamenii fericiți se vindecă mai repede decât cei triști.

Tratează eczema

Dezagreabilă datorită iritațiilor și mâncărimilor produse, eczema este una din bolile de piele cele mai frecvente. Printre soluțiile curative: râsul! Se pare că râsul favorizează producerea de dermicină, un antibiotic natural produs de glandele salivare, ce favorizează vindecarea eczemei.

Oxigenare mai bună

Atunci când râdem, aerul iese cu viteza de 120km/h, contribuind la hiper-oxigenarea creierului. Acest efect face ca mucoasele plămânilor să fie curățate de afluxul masiv de oxigen.

Așa că nu lăsa să treacă nicio zi fără o porție zdravănă de râs!

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here