Testarea produselor cosmetice pe animale presupune, de cele mai multe ori, acțiuni foarte chinuitoare, în urma cărora numeroase animale au de suferit. Multe dintre animale rămân cu sechele, invalide, orbesc sau sunt otrăvite. În laboratoarele cosmetice, peste 100 de milioane de animale sunt supuse diferitelor teste, multe dintre ele fiind provocatoare de suferință. Câini, pisici, iepuri, broaște ori șobolani – sunt animale sacrificate în numele frumuseții, după ce diverse substanțe chimice sunt injectate în pielea lor.

Cu toate că majoritatea dintre animalele folosite pentru aceste testări sunt șobolani și șoareci atunci când alte mamifere au fost folosite în acest gen de experiențe, la nivel mondial s-au declanșat ample campanii de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice.

Pe de altă parte, există mai multe alternative de evaluare a siguranței unui produs decât testarea pe animale. Foarte mulți specialiști susțin că acest gen de testare nu este 100 %, întrucât ADN-ul fiecărui animal este diferit și, în funcție de specie, diferă modul în care organismul răspunde la anumite substanțe.

Context legal

Există țări care au interzis testarea pe animale cele din Uniunea Europeană, Israel, India, Norvegia, țări unde nu este interzisă, dar nici obligatorie: SUA, Japonia și țări în care testarea este cerută de lege (legislația chineză spune că produsele cosmetice de import trebuie obligatoriu testate pe animale). Interesant este că dacă fix aceleași companii și-ar produce produsele în China, testarea aceasta nu ar mai fi necesară.

Cu toate acestea o companie poate să nu efectueze teste pe animale, ba chiar să fie împotriva lor – și asta deoarece fie deoarece își fabrică produsele într-o țară ce interzice testarea, fie că a ales să facă acest lucru. Dar dacă își dorește să fie prezentă în China, trebuie să își testeze produsele. Și atunci, ori efectuează chiar ea teste ori plătește o companie să îi testeze produsele ori le permite chinezilor să o facă. Deci, chiar dacă acea companie nu face teste în Europa, prin faptul că acceptă aceste lucruri își pierde statutul de cruelty free. Există astfel multe companii de acest gen, deoarece China reprezintă e o piață uriașă și, la urma urmelor, companiile cosmetice nu vor nici să salveze iepuri, nici să ne facă tineri, ci să își vândă produsele.

Companii străine prezente în România care sunt împotriva testării pe animale:

Amway, Avene, The Body Shop, Calvin Klein Cosmetics, Carmex, Chanel, Christian Dior, Christine Valmy, Clarins, Clinique Laboratories, Color Me Beautiful, Durex,, Eucerin, E.L.F Cosmetics, Gucci, LUSH Cosmetics, Nivea, NYX, Oriflame, Paula’s Choice, Seventeen, Uriage, Victoria’s Secret, Yes to Carrots, Yves Rocher.

Dintre companiile românești care sunt împotriva testării pe animale menționăm:

Gerocossen, Proplanta, Cosmetic Plant, Genmar, Farmec, Tis Farmaceutic, Favisan, Genmar, Elidor.

Următoarele companii fac teste pe animale și au făcut public acest lucru:

L’Oreal, Maybelline, Neutrogen, Avon, Estée Lauder, MAC, Revlon, Dove, Olay, Vichy, Procter & Gamble

Cum identificăm produsele netestate pe animale:

Produsele cosmetice care nu au fost testate pe animale conțin pe etichetă un logo care certifică acest lucru. Aceste logo-uri reprezintă imaginea unui iepuraș, însoțit de informația: „Acest produs nu este testat pe animale” sau „Acesta este un produs fără cruzime”.

Aceste etichete sunt certificare de către organismele internaționale abilitate, o garanție a faptului că produsul nu a fost testat vreodată pe animale. Totuși, în lume există numeroase încercări de fraudă, fiind falsificate multe dintre etichete de genul „No Animal Testing” sau „No Animal Ingredient”.

Reprezentanții organizațiilor pentru apărarea drepturilor animalelor susțin că aceste testări pline de cruzime nu reprezintă decât dorința unor oameni egoiști, dornici de a promova un anumit produs sau ingredient nou, cu scopul de a atrage clienți și de a obține vânzări profitabile. Din fericire, există și producători de produse cosmetice care nu testează pe animale și care oferă produse de calitate foarte bună.

Iubește animalele și protejează-le prin alegeri mai conștiente a cosmeticelor tale!

Noi, îți mulțumim!

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here