Noţiunea de enzimă este un termen generic pentru un catalizator proteinic, ce este produs în interiorul celulelor vii. Oriunde există viaţă, fie ea sub formă de plante sau de animale, există şi enzimele. Practic, enzimele participă la toate acţiunile necesare pentru menţinerea vieţii, de exemplu sinteza şi descompunerea, transportul, excreţia, detoxificarea şi furnizarea energiei.

Fiinţele vii nu ar fi în stare să-şi menţină viaţa fără ajutorul enzimelor. În celulele noastre sunt produse peste 5.000 de asemenea enzime vitale. De asemenea, producem şi enzime folosind enzimele din alimentele pe care le consumăm zilnic. Raţiunea pentru care există atât de multe tipuri de enzime este aceea că fiecare dintre ele are un rol specific, unic.

Din nefericire, societatea modernă abundă în factori care ne consumă preţioasele enzime. Alcoolul, tutunul, drogurile, aditivii alimentari, chimicalele din agricultură, poluarea mediului, undele electromagnetice şi stresul emoţional sunt doar o parte din factorii care epuizează enzimele si mancare prelucrata termic, care nu contine enzime. Ca hrana sa fie plina de enzime ea trebuie sa fie crudă, naturală și cât mai proaspată.

Elementul cu adevărat remarcabil pe care îl conțin alimentele vii, în special cele neprelucrate, sunt enzimele. Ele reprezintă cheia pentru o absorbție bună a hranei, fiind eliberate odată ce începem să mestecăm. În egală măsură, toate procesele noastre fizice depind de ele. Enzimele sunt principalii catalizatori ai tuturor reacțiilor chimice din organismul omului, fără de care am înceta să funcționăm sau să existăm. Enzimele determină digestia, detoxifierea, imunitatea și toate celelalte procese metabolice și regeneratoare. Calitatea enzimelor din organismul nostru este reflectată în propriul nivel energetic și în vitalitatea noastră.

Enzimele, întâlnite în toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digeră hrana, descompunând-o în fragmente suficient de mici încât să treacă în sânge prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezintă „clasa muncitoare“ a organismului.

Pe lângă acțiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grăsimile și celuloza și metabolizează amidonul și proteinele. Oamenii de știință au identificat peste 2.500 de enzime diferite în corpul uman.

Enzimele sunt implicate în orice funcție biochimică și fiziologică. Fiecare acțiune a noastră în calitate de ființe vii are nevoie de ele. Toate procesele vieții sunt formate dintr-o rețea complexă de reacții chimice cunoscute sub denumirea de metabolism. Enzimele sunt, de fapt, catalizatorii care fac posibil metabolismul. Deci, catalizatorul, enzimele în cazul oamenilor, reprezintă materialul biochimic ce determină reacțiile chimice necesare pentru ca viața să fie posibilă. Prin urmare, fără ele, am înceta să existăm. Iar în cazul în care avem o activitate scăzută a enzimelor, putem să ne confruntăm cu niște afecțiuni destul de severe.

Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa “Enzimele și terapia cu enzime”, demonstrează importanța acestora pentru om. El afirmă că organismele noastre depind de enzime pentru a gândi, pentru a respira, pentru a merge, pentru a vorbi, pentru a digera mâncarea și pentru a funcționa la capacitate optimă. Pentru ca organismul să funcționeze bine, să învingă bolile și să refacă celulele afectate, este necesar ca enzimele să fie vii și în cantitate mare, pentru că ele sunt responsabile de restabilirea, protecția și susținerea corpului nostru.

Un caz interesant propus în cartea Dr. Anthony Cichoke este cel al unui medic din New York, dr. Nicholas Gonzales, care a prezentat mai multe studii de caz semnificative în cadrul cărora, prin utilizarea unor doze crescute de enzime și de alimente bogate în acestea, au fost tratate cu succes cancerul și alte boli grave.

„Așadar, după cum vă puteți imagina, nivelul de enzime conținut de alimentele cunoscute de noi reprezintă un element decisiv. Forța acțiunii enzimelor este esențială pentru starea noastra de sănătate. La clinica McKeith, efectuăm o serie de teste biochimice pentru a evalua activitatea enzimelor. Cele mai grave probleme pe care le-am întâlnit la pacienții ce sufereau de o activitate scăzută a enzimelor constau în disfuncții gastrointestinale: indigestie, malabsorbție, arsuri stomacale, gaze, balonare, crampe, constipație, sindromul colonului iritabil și oboseala cronică. Când activitatea enzimelor este restabilită, aceste disfuncții sunt aproape întotdeauna eradicate.”

Alimentaţie bogată în enzime

Este foarte adevărat că cele mai bune alimente sunt acelea care sunt crescute pe terenuri arabile fertile, bogate în minerale, fără utilizarea substanţelor chimice agricole sau a îngrăşămintelor artificiale, alimente consumate îndată ce au fost recoltate.

Cu cât sunt mai proaspete, legumele, fructele, carnea şi peştele conţin cu atât mai multe enzime. Dar noi oamenii mâncăm mâncare gătită. Fierbem, coacem, prăjim, folosim plite sau grătare.

Dar enzimele sunt sensibile la căldură. Atenţie! Cu cât gătim mai mult, cu atât pierdem mai mult din enzime. Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre noi nu suntem în stare să consumăm nimic crud.

Cert este că, alimentele proaspete sunt considerate bune pentru organism, pentru că, pe lângă conţinutul lor în enzime, ele nu sunt oxidate.

Micronutrienţii sunt esenţiali în menţinerea sănătăţii şi a echilibrului mental şi emoţional, ca şi în prevenirea bolilor. Anumite cantităţi din aceşti nutrienţi sunt necesare organismului. Aceste cantităţi se numesc DZR (doza zilnică recomandată).

DZR reprezintă cantităţile minime necesare pentru preîntâmpinarea bolilor. Dar cerinţele variază de la individ la individ, în funcţie de alimentaţia şi de stilul de viaţă ale fiecăruia. Chiar dacă un om consumă zilnic aceleaşi tipuri şi aceleaşi cantităţi de hrană, cu aceleaşi calorii, cantitatea de nutrienţi absorbită şi eliminată diferă în funcţie de starea sa fizică, mentală sau emoţională din ziua respectivă. O alimentaţie cu hrană sănătoasă, naturală, în proporţii ideale nu garanteză automat un aport adecvat de vitamine, minerale şi aminoacizi.

Iubirea activează enzima-miracol

Oricât de sănătos ţi-ar fi trupul, dacă duci o viaţă singuratică, dacă te concentrezi mereu asupra lucrurilor negative, dacă îţi plângi mereu de milă, enzimele corpului tău vor începe să-şi piardă din putere. Nu este imposibil să vindeci cancerul prin iubire. Dacă o persoană crede cu tărie că va fi vindecată şi îşi va trăi iubirea din adâncurile inimii, acea persoană va fi în stare să scape de boală. În funcţie de puterea voinţei tale, poţi deschide porţi spre nişte posibilităţi aparent imposibile.

Există multe forme de iubire, dar indiferent de formă, din iubire se nasc motivaţia, starea de bine şi fericirea. Pentru a deveni sănătos, este absolut necesar să simţi iubire pentru cineva. Când un om este cu adevărat fericit, analiza sângelui arată un sistem imunitar foarte activ.

Şi cum enzimele-sursă amplifică funcţia imunitară a organismului, este foarte probabil ca o persoană care este fericită să posede din belşug aceste enzime-sursă.

Componentele corpului uman – fie sistemul imunitar, sistemul endocrin sau cel nervos – nu funcţionează izolat. Ele se influenţează reciproc. Dacă începe un ciclu bun, întregul corp va bascula dintr-odată în direcţia pozitivă.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here