Resveratrolul este un antioxidant polifenolic care se găsește în plante, dar și în anumite alimente sau băuturi. Cea mai mare cantitate de resveratrol se găsește în fructele de culoare închisă, precum strugurii, murele, roșiile, coacăzele, afinele, merișorul, dar și arahidele și fisticul și mai ales în vinul roșu.

La începutul anilor ‘80, în Franța, resveratrolul a devenit subiect principal într-un studiu – cunoscut generic drept „paradoxul francez“ – realizat de către un profesor și om de știință, Serge Renaud, la Universitatea din Bordeaux. Premisa de la care a pornit a fost că francezii, în ciuda alimentației lor bogate în grăsimi, aveau o rată de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare mult mai scăzută decât alte popoare care, la rândul lor, urmau o dietă bogată în grăsimi și colesterol. În cazul altor nații, însă, rata de deces provocat de bolile cardiovasculare era mai mare.

Așadar, ce făceau francezii diferit pentru a-și apăra sănătatea, chiar dacă și ei, ca multe alte popoare, consumau alimente grase? Ei bine, în urma studiului, a fost găsită o legătură între consumul de vin roșu, ce conține resveratrol, și protejarea sistemului cardiovascular. Însă efectele acestei substanțe, evidențiate în cercetările ulterioare, sunt mult mai complexe de-atât, vom dezvolta in continuare.

Beneficiile resveratrolului:

Resveratrolul a devenit tot mai cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antiaging, dar și pentru contribuția adusă la combaterea mai multor afecțiuni, de aceea beneficiile sale sunt semnificative fiindcă:

 • încetinește procesul de îmbătrânire – resveratrolul conține antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. În timp, acești radicali liberi atacă celulele sănătoase în organism și accelerează procesul de îmbătrânire. Consumul de alimente bogate în resveratrol și/sau administrarea de suplimente alimentare au efecte benefice asupra organismului și reușesc să mențină tinerețea organismului.
 • are efect anticangerigen – antioxidanții și fitonutrienții pot preveni apariția cancerului. Studiile au demonstrat că resveratrolul poate contribui la blocarea procesului de carcinogeneza, care favorizează dezvoltarea tumorilor canceroase.
 • protejează sănătatea sistemului cardiovascular – datorită proprietăților antiinflamatorii, resveratrolul poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Potrivit studiilor de specialitate, consumul de alimente și băuturi bogate în resveratrol diminuează riscul de ateroscleroză (o afecțiune care constă în îngroșarea arterelor, ceea ce impiedică circulația corespunzatoare a a sângelui), cheaguri de sânge sau fibroză a miocardului.
 • poate preveni apariția obezității – resveratrolul poate preveni depunerea grăsimilor și ajută la reglarea nivelului de insulină. În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta substanță poate ajuta la reducerea greutății corporale. Acest fapt este susținut de studiile care arată că proteina SIRT 1, activată de către resveratrol, are capacitatea de proteja organismul împotriva apariției obezității.
 • reglează nivelul de insulină – resveratrolul reduce nivelulul zahărului din sânge și îl reglează pe cel al insulinei. Prin urmare, poate să prevină și să amelioreze simptomele diabetului.
 • scade nivelul tensiunii arteriale – datorită proprietăților sale antioxidante, resveratrolul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Acesta ajută la producerea oxidului de azot în organism, care, la rândul lui, determină relaxarea vaselor de sânge și, implicit, scăderea tensiunii arteriale.
 • scade nivelul de colesterol „rău” – resveratrolul poate influența nivelul de colesterol din organism, datorită efectului pe care îl are asupra enzimei care controlează producția de colesterol. Mai exact, acesta poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rău” și la creșterea nivelului de colesterol „bun” din organism. Acest beneficiu este susținut de un studiu în cadrul căruia participanții au luat suplimente cu extract de struguri. După șase luni de tratament, nivelul de colesterol LDL (colesterol „rău”) a scăzut cu 4.5%.
 • ameliorarea durerilor musculare și osoase – resveratrolul contribuie inclusiv la protejarea cartilajelor datorită acțiunii antioxidante și antiinflamatoare, prevenind, astfel, deteriorarea lor și apariția unor dureri sau umflături;
 • protejează creierul – anumite studii susțin că un consum moderat de vin roșu poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor degenerative cauzate de înaintarea în vârstă. Resveratrolul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și poate reduce oxidarea plăcilor de amiloid, responsabile cu apariția bolii Alzheimer. Totodată, reduce riscul de apariție a bolii Parkinson sau a sindromului Huntington.
 • protejează sistemul osos – suplimentele pe bază de resveratrol pot ajuta la menținerea sănătății sistemului osos și pot preveni deteriorarea cartilajelor, arată un studiu publicat de National Institutes of Health;
 • protejează sănătatea ficatului – resveratrolul are efecte terapeutice asupra ficatului, ajută la reducerea depozitelor de grăsimi, prevenind astfel apariția fibrozei sau a steatozei hepatice;
 • previne pierderea auzului – studiile realizate pe șoareci au evidențiat faptul că resveratrolul protejează organismul de factorii care pot duce la pierderea auzului;
 • protejează împotriva infecțiilor – resveratrolul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și poate reduce simptomele anumitor infecții și iritații ale pielii.
 • Reglarea nivelului insulinei în organism – resveratrolul are beneficii semnificative pentru persoanele care suferă de diabet, datorită faptului că oprește acțiunea unei enzime care transformă glucoza în sorbitol (zahăr-alcool, obținut prin hidrogenarea glucozei). Atunci când există o cantitate mare de sorbitol în organism, cresc nivelul stresului oxidativ și riscul de apariție a diabetului, deoarece se produc dezechilibre în procesul de asimilare a glucozei;

Principalele surse de resveratrol:

 • Strugurii, în special cei negri și roșii, care conțin, pe lângă resveratrol (găsit în semințele și coaja fructelor), și mai multe vitamine și minerale (vitamina C, vitamina K, potasiu, zinc, mangan). Acesta este și motivul pentru care se recomandă, ocazional, câte un pahar de vin roșu: în timpul fermentării strugurilor, începe să fie eliberat și resveratrolul din ei;
 • Fructele de pădure (afine, mure, zmeură, coacăze etc.), o altă sursă importantă de antioxidanți, cu o valoare nutritivă foarte mare, dar și un conținut caloric redus;
 • Prunele, fructe gustoase, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți;
 • Arahidele (alune, caju, fistic etc.), care conțin atât resveratrol, cât și proteine, fibre și minerale (magneziu, fier);
 • Ciocolata neagră, una dintre cele mai importante surse de antioxidanți, polifenolii aflându-se într-o cantitate semnificativă în boabele de cacao;
 • Rădăcina de Polygonum cuspidatum (trestie japoneză), care conține cea mai mare cantitate de resveratrol, dar care nu poate fi consumată ca atare. Din ea se obține ceaiul Itadori, un remediu natural folosit în zona asiatică pentru combaterea problemelor cardiovasculare și a atacurilor de cord.
 • O altă sursă bogată în resveratrol este vinul roșu. Această substanță activă este eliberată din coaja și semințele strugurilor în timpul procesului de fermentare și are numeroase beneficii pentru sănătate, conform National Institutes of Health din America.

Nu în ultimul rând, resveratrolul poate fi găsit în nenumărate suplimente alimentare care au la bază extract din struguri, fructe de pădure sau Polygonum cuspidatum și care, la rândul lor, au un puternic efect antioxidant, oferind protecție și suport organismului.

Până acum, studiile nu au arătat efecte secundare semnificative ale resveratrolului din suplimente, nici măcar atunci când este luat într-o doză mare. Totuși, acest compus poate interfera cu medicamentele anticoagulante sau antiinflamatoare, crescând riscul de sângerare (hemoragie). De aceea se recomanda consumul natural din alimentele care îl conțin.

Acestea fiind spuse, resveratrolul se numără printre antioxidanții de bază în protejarea organismului, un compus esențial, care poate interveni în nenumărate procese interne ale corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here