Folosim în fiecare zi produse cosmetice cum sunt: săpunul, gelul de duș, șamponul, crema sau laptele demachiant, produsele de machiaj, produse pentru ras.

Dar de foarte multe ori aceste produse conțin ingrediente chimice cu impact negativ asupra sănătății noastre. De multe ori citim pe eticheta ingredientele din care sunt fabricate aceste produse și ne aducem aminte de lecția de chimie.

Există deja studii care arată că unele ingrediente sunt nefaste sănătății noastre, favorizând chiar apariția cancerului. S-a dovedit deja că aluminiul, uleiurile minerale derivate din petrol, parabenii, fenoxietanolul, SLS-ul (sodium lauryl sulfat) provoacă pe termen lung de la alergii până la boli mult mai grave.

De exemplu, s-a constatat că de-a lungul vieții femeile pot absorbi nu mai puțin de 2 kg de produse chimice și cancerigene numai din machiaj. În jur de 9000 de produse chimice sunt utilizate în mod regulat de industria cosmetică, multe dintre ele fiind nocive pentru sănătate. Ele sunt utilizate în cantități mici pentru a răspunde reglementărilor sanitare.

De aceea este foarte important să alegem produse cât mai naturale pentru îngrijirea pielii și a părului. Dar cum să facem această alegere? Există produse pe care producătorii le vând drept naturale și altele BIO.

Produsele certificate BIO prezintă următoarele avantaje:

  • promovarea utilizării produselor provenite din agricultura organică și respectarea biodiversității
  • folosirea resurselor naturale în mod responsabil și respectarea mediului înconjurător
  • utilizarea proceselor curate și respectuoase față de sănătatea oamenilor și mediul înconjurător
  • integrarea și dezvoltarea conceptului de “Green Chemistry” – adică chimie naturală.

Beneficiile pe care aceste produse le aduc sunt următoarele:

Respectul pentru om și mediu: În afara absenței materiilor prime care pot conține substanțe chimice și poluante (pesticide, îngrășăminte chimice de sinteză, OMG….) care, pe termen lung pot să fie nefaste corpului nostru și mediului, produsul cosmetic conform cu standardul cosmeticii ecologice și biologice este bogat în activi de origine naturală, în concordanță cu pielea noastră.

Respectul față de animale: Din păcate în prezent nu este interzisă la nivel global testarea cosmeticelor pe animale. Testele se fac în laboratoare în condiții de captivitate și deosebită cruzime față de animale. Datorită tehnologiei de azi există o mulțime de alternative la testarea cosmeticelor: testarea în vitro, donatorii, crearea de țesut într-un microcip – sunt doar câteva dintre acestea.

Eticheta de „Cruelty free” înseamnă că produsul final sau ingredientele sale nu au fost testate pe animale, dar acest produs poate conține ingrediente de origine animală (de exemplu: lapte, lanolină, miere). Vegan înseamnă că nu există niciun ingredient de origine animală. Atenție, însă: pot fi cazuri în care un produs vegan să nu fie cruelty free (atunci când ingredientele sale au fost testate pe animale sau când produsul intră pe o piață a cărei legislație cere testarea pe animale).

Trasabilitatea: Nu este întotdeauna ușor să înțelegem compoziția exactă a unui produs cosmetic convențional și să identificam proveniența materiilor prime care îl compun. Cosmetologia biologica este astăzi controlată de organisme independente. Acest lucru permite garantarea unei trasabilități sigure a ingredientelor, a procesului de fabricație si a produselor finite.

Prezervarea mediului înconjurător: Agricultura biologică este un mod de producție care respectă prin definiție biodiversitatea si echilibrele naturale. Prin susținerea activă a acestei practici agricole, cu toții ajutăm la îmbunătățirea calității apei, solurilor si aerului.

Bogăția produselor Bio:

Natura ne oferă o gamă foarte diversă de ingrediente. Fiecare ingredient, fie el de origine vegetală sau minerală, are proprietăți bine definite. Aceasta diversitate naturală favorizează crearea de largi game de produse eficiente, foarte naturale și sănătoase.

Pentru o înțelegere mai ușoară a acestor principii, iată ce reprezintă eticheta BIO de pe eticheta unui produs certificat:

  • minimum: 95% ingrediente naturale sau de origine naturală
  • minimum: 95% din ingredientele vegetale provin din agricultură biologică
  • minimum: 10% din totalul ingredientelor provin din agricultură biologică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here